NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

28 maart 2019

Regeling Juiste Zorg Op de Juiste Plek van start

Begin april 2019 start de regeling Juiste Zorg Op de Juiste Plek (JZOJP). De regeling hoort bij het programma Juiste Zorg op de Juiste Plek van het ministerie van VWS en is bedoeld om zorg te voorkomen, te verplaatsen en te vervangen.

Zorg voorkomen, verplaatsen en vervangen
Het doel van het VWS-programma JZOJP is het laten ontstaan van nieuwe regionale praktijkinitiatieven en het ondersteunen en doorontwikkelen van initiatieven die al bestaan. Het VWS-programma is opgezet naar aanleiding van een rapport van de Taskforce ‘De juiste zorg op de juiste plek’. Centraal in dit rapport staat dat zorg nog meer dan nu rondom mensen kan worden georganiseerd. Een perspectief op gezondheid en gedrag in plaats van een focus op ziekte en zorg is een belangrijk vertrekpunt. Goed georganiseerde zorg voorkomt (duurdere) zorg, verplaatst de zorg naar dichter bij mensen thuis en vervangt bestaande zorg door andere vormen van zorg, zoals e-health, domotica of sociaal en maatschappelijk werk.

De regeling JZOJP
In opdracht van het ministerie van VWS start ZonMw vanaf april 2019 met de regeling Juiste Zorg op de Juiste Plek. De regeling bestaat uit verschillende subsidierondes waarin nieuwe en bestaande praktijkinitiatieven een financiële impuls krijgen en ondersteund worden. Daarnaast opent in de loop van dit jaar een ronde waarin regionale partners – met een voucher – hulp kunnen inschakelen om een beeld te krijgen van de (zorg)opgave in de regio: wat is de zorgvraag en hoe ontwikkelt deze zich de komende jaren?

De eerste subsidieoproep van JZOJP opent op 4 april 2019. Wilt u weten of u een beroep kunt doen op subsidie binnen de regeling JZOJP? Kijk dan vanaf 4 april 2019 op www.zonmw.nl/jzojp. Ook op deze site vindt u relevante informatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Hillie Beumer, senior adviseur (M 06 25 03 64 19; E h.beumer@heelkunde.nl).