NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

08 juli 2021

Lowlands science - Dr Borrel of Dr Bob: hoe opereer jij met een borrel op?

Sanne Botden, kinderchirurg in het Radboud UMC is hoofdonderzoeker van een nieuw project: “Dr Borrel of Dr Bob: hoe opereer jij met een borrel op?” Samen met een team doen ze mee aan Lowlands science. Dit houdt in dat er tijdens het Lowlands festival studies worden losgelaten op het bezoekende publiek aan de hand van experimenten.

Voor de studie van Sanne en haar team zullen de deelnemers eerst een alcoholtest moeten doen. Om de studie goed te laten verlopen zijn er namelijk mensen nodig die nuchter zijn of een klein beetje alcohol hebben gedronken. Vervolgens zullen ze een oefening doen op een laproscopie box. Het onderzoeksteam zal dan de scores bijhouden. Het doel voor de proefpersonen is om zoveel mogelijk kraaltjes van de ene kant van de box naar de andere kant zien te krijgen binnen 3 minuten.

De deelnemers vullen ook nog een vragenlijst in. Zo willen de onderzoekers erachter komen wat hun mening is over hoe chirurgen zouden moeten leren opereren. Echter is het Dr borrel of Dr Bob gedeelte het belangrijkste onderdeel van het onderzoek.

Sanne en haar team besloten mee te doen toen aan het evenement toen ze een oproep voor Lowlands Science voorbij zagen komen. Ze waren toen al bezig met de vragenlijsten over het leren opereren. Sanne: ‘We hadden al een idee om de vragenlijst op Lowlands onder deelnemers los te laten. Maar er moest iets ludieks bij, iets grappigs dat mensen leuk vinden. Zo is het idee voor Dr Borrel of Dr Bob ontstaan.

Het experiment zal uitgevoerd worden tijdens Lowlands op 20-22 augustus 2021. Resultaten van het experiment zullen later gepubliceerd worden.

Het onderzoeksteam
Sanne Botden (kinderchirurg, Radboudumc) - Hoofdonderzoeker
Maja Joosten (AIOS Chirurgie, regio Maastricht)
Guus Bökkerink (chirurg, fellow Kinderchirurgie, PMC Utrecht)
Erik Leijte (ANIOS urologie, CWZ)
Joyce-Manyi Bakia (AIOS Chirurgie, Slingeland)
Ivo de Blaauw (Kinderchirurg, Radboudumc)