NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

14 juni 2022

online 'lunchwebinar' Kanker bij jongvolwassenen

Graag nodigen wij u uit voor het online 'lunchwebinar' Kanker bij jongvolwassenen op 14 juni van 12.00 tot 13.30 uur. Tijdens dit webinar lanceren we het rapport ‘Kanker bij jongvolwassenen’. Het rapport, een co-productie van het AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) gaat in op de epidemiologie, kwaliteit van leven en organisatie van zorg bij kanker bij jongvolwassenen.

Per jaar worden zo’n 3.900 adolescenten en jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 39 jaar, in het kort AYA’s (adolescents and young adults) genoemd, geconfronteerd met de diagnose kanker. Samen vormen zij 3,5% van het totaal aantal patiënten met kanker. De AYA's worden veelal gezien en behandeld als alle andere volwassen mensen met kanker. In het rapport ‘Kanker bij jongvolwassenen’ wordt duidelijk dat dit geen recht doet aan de unieke fysieke, psychische en maatschappelijke uitdagingen waar jongvolwassenen met kanker mee te maken krijgen.

'Bij AYA’s spelen andere aspecten een rol in het maken van bepaalde keuzes, dan bij oudere patiënten. Zowel op medisch vlak gezien de soort kanker en behandeling, als op de te behalen ontwikkelingsmijlpalen en het toekomstperspectief van de AYA-patiënt. Wat heeft hij of zij nog te doen op weg naar volwassenheid en zelfstandigheid? Hoe kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat een kinderwens tijdig veiliggesteld wordt? Of de kans op een succesvolle (r)entree op de arbeidsmarkt zo groot mogelijk.'

Tijdens het webinar vindt de feestelijke overhandiging van het rapport plaats en gaan verschillende sprekers dieper in op de inhoud ervan.

Programma

  • 12.00 uur: Opening webinar door dagvoorzitter dr. Eveliene Manten-Horst, directeur AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk
  • 12.10 uur: Overhandiging rapport
  • 12.20 uur: 'Epidemiologie en behandeltrajecten bij kanker bij jongvolwassenen' door prof. dr. Valery Lemmens, raad van bestuur IKNL
  • 12.40 uur: 'Kwaliteit van leven bij jongvolwassenen met en na kanker' door dr. Olga Husson, onderzoeker SURVAYA-studie (NKI en AYA Zorgnetwerk)
  • 13.00 uur: 'Organisatie van zorg voor jongvolwassenen met kanker' door Remco Albers, MSc, bestuurslid V&VN Oncologie en verpleegkundig specialist in Maasstad Ziekenhuis
  • 13.20 uur: Afsluiting

NB Het webinar wordt opgenomen en is later terug te kijken.


Wilt u het webinar op 14 juni bijwonen? Download dan de bijgevoegde afspraak (met Teamslink) in uw agenda. Open op 14 juni de Teamslink om deel te nemen.

Aanmelden is niet nodig.

Hartelijke groet,
Winette van der Graaf (voorzitter bestuur Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk)
Thijs Merkx (voorzitter raad van bestuur IKNL)

 

U kunt zich niet meer inschrijven.