NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

21 januari 2022

Oproep tot deelname internationale COVIDSurg 3 Studie

Zowel in binnen- als buitenland is de afgelopen jaren samen gewerkt aan meerdere projecten om de gevolgen van de COVID-pandemie voor onze chirurgische patiënten te onderzoeken en om beleid rondom de chirurgische COVID patient te optimaliseren. Natuurlijk hadden we het liefst gewild dat we na één COVID-studie weer terug konden naar de oude ‘normale’ situatie, maar helaas blijven de mondiale besmetting cijfers hoog en zorgen de nieuwe virusvarianten voor nieuwe vraagstukken betreffende de impact van een besmetting voor de chirurgische patiënt.

De komst van de OMICRON variant zorgt hierin dan ook voor nieuwe uitdagingen, daarom is er vanuit de Engelse Global CovidSurg groep wederom een oproep om mee te doen aan een grote internationale studie om de gevolgen van een COVID-besmetting bij de chirurgische patiënt in beeld te brengen. Doelen van de studie zijn om enerzijds 30-dagen mortaliteit, pulmonaire en trombotische complicaties bij de COVID positieve patiënt in kaart te brengen. En om dit in af te zetten tegen reeds doorgevoerde COVID-maatregelen (vaccinatie, preoperatief testen, COVID-vrije surgical pathways, patiënt selectie).

Concreet:

  • Internationale studie
  • Impact OMICRON op chirurgische uitkomst alleen bij positief geteste patiënt
  • Inclusieperiode tussen 13 December 2021 – 28 Februari 2022
  • Datacollectie gedurende minimaal 4 weken
  • Inclusie: patiënten die tot 7 dagen vóór OK of 30 dagen na OK COVID positief testen
  • Per ziekenhuis 1 team van 1 Hospital Lead en maximaal 4 andere collaborators voor datacollectie die mee publiceren als collaborator op toekomstige publicaties
  • De studie valt binnen de nWMO van de eerdere reeds afgeronde COVIDSurg studies. Dus een nieuwe aanvraag is dan ook niet nodig.

Wel vragen we jullie om binnen jullie centra te kijken of deze datatransfer past binnen het lokaal ingediende initiële protocol. Het initiële protocol verstrekt vanuit het UMCG dekt de datacollectie van positieve en negatieve chirurgische patiënten gedurende de gehele pandemie. Indien dit het geval is, geldt de DTA die met het UMCG en Birmingham is gemaakt nog steeds. Indien dataverzameling lokaal niet toegestaan is, kunnen we samen overleggen hoe we de dataverzameling geldig kunnen maken voor internationale dataverstrekking. Ook is het belangrijk om na te gaan of de reeds bestaande data transfer agreement nog niet verlopen is. Indien dit het geval is zal deze verlengd moeten worden in overleg met het eigen centrum.

Samenvattend:

  • Is jullie centrum bereid om gedurende minimaal 4 weken in begin 2022 data van de COVID positieve chirurgische patienten te registreren voor COVIDSurg 3?
  • Is de Data Transfer Agreement binnen jullie centrum nog up-to-date om deze data internationaal te delen?
  • Wie zijn de deelnemers binnen jullie centrum voor participatie en uiteindelijk publicatie binnen deze studie?

Indien u interesse heeft om deel te nemen aan deze International CovidSurg 3 studie kunt u reageren via covidsurg@umcg.nl met de namen, e-mailadressen en ORCID’s van de Hospital Lead en collaborators.