NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

03 juni 2022

NWDI awareness kaartje beschikbaar

Er is de laatste maanden een forse toename van het aantal invasieve Groep A-streptokokken (GAS) infecties. Onder kinderen is het aantal verdriedubbeld ten opzichte van de normale incidentie. In de centra van ondergetekenden is er zeker een verdubbeling van het aantal door GAS veroorzaakte gevallen van necrotiserende wekedeleninfecties (NWDI).

Vroege herkenning is essentieel om zowel de mortaliteit als morbiditeit -langdurige IC-opnames, grote wonden en littekens- van NWDI te verminderen. Vroege herkenning is lastig, gezien de initieel meestal weinig specifieke symptomen. Dit blijkt ook weer uit de retrospectieve studie die we laatst hebben afgerond; in meer dan de helft van de gevallen wordt een NWDI niet direct herkend en ontstaat hierdoor delay.

Om bij te dragen aan eerdere herkenning, hebben we een NWDI awareness kaartje ontwikkeld. Aan de voorkant zijn de verschillende klinische presentaties aan de hand van illustraties weergegeven. Op de achterkant de behandelstappen, gebaseerd op de Nederlandse richtlijn.

Het kaartje is beschikbaar in de acute geneeskunde app, wat überhaupt een aanrader is.

Ook is het via deze QRcode te downloaden, zodat u deze zelf af kunt drukken.

We hopen dat het u en/of uw assistenten van pas zal komen, en dat het leidt tot een eerdere diagnose!

Betrokken leden:

Jaco Suijker
Jesse van Buijtenen
Annebeth de Vries