NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

22 november 2022

Terugblik Najaarsdag 2022: 120 jaar Verbinden en Verbonden

Op vrijdag 18 november vond het 24e Lustrumcongres van de NVvH plaats in verband met haar 120-jarige bestaan. Een mooi moment om samen met u terug te blikken én vooruit te kijken. Tijdens de afgelopen NVvH congressen zijn belangrijke (maatschappelijke) thema’s als cultuur, balans, duurzaamheid, innovatie, media en imago aan bod gekomen.

Tijdens de Najaarsdag 2022 verbinden we deze thema’s met elkaar en steken we de plenaire sessies in een nieuw én relevant jasje waarbij we sprekers vanuit de eigen gelederen koppelen aan inspirerende externe sprekers.

Dagvoorzitter Splinter Chabot, Voorzitter Bernard Elsman en Congrescommissie Voorzitter Anne den Hartog openden de Najaarsdag 2022

De Najaarsdag 2022: 120 jaar Verbinden en Verbondenging van start met de sessie Duurzaam Innoveren. Tijdens de sessie sprak Jelle Ruurda over Robotchirurgie: het kan en moet duurzamer! Te denken valt aan minder afdekmateriaal en het langer gebruik van reusable onderdelen. Jelle: 'Wij moeten zelf onze verantwoordelijkheid nemen, ook richting de industrie.' De oplossing ligt volgens Tim Horeman-Franse in geavanceerde schoonmaaktechnieken en een modulaire opzet van het instrumentarium. Tim: 'Dit kan zo'n 40.000 euro besparen op instrumentgebruik.'

Chirurgie is een prachtig vak, de liefde voor de Heelkunde is groot. Lianne WellensMare Lensvelt en Brechtje Grotenhuis - Van Berkel vertelden vanuit hun eigen perspectief over het vak en de balans in hun leven. Een oproep aan alle chirurgen en toekomstig chirurgen: denk na over hoe we ons mooie vak aantrekkelijk houden en hoe we ervoor zorgen dat onze toekomstige collega’s in goede balans floreren in ons vak. Ga met elkaar in gesprek en vertel je verhaal.

Ook werd er over de grenzen heen gekeken. Karla Bil gaf een inkijkje in het chirurgische werk van Artsen Zonder Grenzen. Karla: ‘Werken in conflictgebieden is een grote uitdaging. Artsen zonder Grenzen focust zich steeds meer op het opleiden van het lokale chirurgische team, daar kunnen wij chirurgen uit Nederland heel goed bij gebruiken.’ Matthijs Botman riep chirurgen op om een bijdrage te leveren aan Global Surgery: ‘Eigenaarschap bij de lokale teams, duurzame kennisuitwisseling, wetenschappelijk onderzoek, technologische innovatie en multidisciplinair samenwerken is hierin belangrijk.’

 

Manfred Gotta sprak over imago en branding. ‘Merknamen zijn erg belangrijk! Niet alleen omdat ze oriëntatie en structuur bieden, maar ze zijn ook sociale indicatoren en het belangrijkste eigendom van een organisaties’, aldus Manfred Gotta.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering nam Hein Stockmann afscheid als Dagelijks Bestuurslid en tradt Lideke (AFW) van der Steeg toe tot het Bestuur als nieuwe Secretaris Kwaliteit & Veiligheid.

Ook ontvingen de Jonge Klaren hun Gildepenning, gefeliciteerd!

De prijs voor Beste Proefschrift Klinisch onderzoek ging naar Stan Benjamens voor zijn Proefschrift met de titel ‘Medical imaging before and after kidney transplantation’. Reinier de Vries wint met zijn Proefschrift ‘Extended preservation and viability assessment of the liver for transplantation’ de Schoemakerprijs voor Beste Proefschrift Basaal onderzoek 2022. Beide kregen een oorkonde van voorzitter Bernard H.P. Elsman. Van harte gefeliciteerd! 

Hoe halen we het beste uit een team en zorgen we dat het om ons gaat? Samenwerking gaat namelijk nooit over 'de ik', aldus Ray Klaassens tijdens de indrukwekkende sessie Kamp Heelkunde. Als tip van de dag gaf hij de zaal mee: 'Begin bij 5 en tel naar 0, daarna begin je met praten. Je gaat niet terug naar 2.' Zo maak je issues bespreekbaar en creëer je uiteindelijk een gezond team.

Spoken words artiest Reinier van der Veer (Dichtwater) sloot de dag af met de woorden: 'Vanuit de grond van mijn en ieders hart. Bedankt, jullie zijn stuk voor stuk één uit een miljard.'

We willen Anne den Hartog bedanken voor haar fantastische voorzitterschap van de Congrescommissie de afgelopen jaren. Ook veel dank aan de Congrescommissie en het congresbureau Eventex voor de organisatie! 

Via deze weg willen wij ook al onze partners bedanken voor het mede mogelijk maken van de Najaarsdag 2022: 120 jaar Verbinden en Verbonden: Johnson & JohnsonMedtronicOlympus CorporationStöpler Instrumenten en Apparaten B.V.Applied MedicalBecton DickensonCorza MedicalFengh EuropeKrijnen Medical Innovations B.V.PCU BV - Medische verbruiksartikelen

Meer Najaarsdag 2022: 120 jaar Verbinden en Verbonden

Foto's: Hans Tak