NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

08 december 2022

Jeroen Meijerink ontvangt Zilveren Legpenning

Jeroen Meijerink ontvangt Zilveren Legpenning

Op donderdag 8 december ontving Jeroen Meijerink uit handen van voorzitter Bernard Elsman een Zilveren Legpenning als erkenning en waardering voor zijn grote verdiensten als innovatief chirurg en zijn initiatieven rond het verduurzamen van de operatieve zorg.

Innoverende voortrekkersrol
Na zijn studie in Nijmegen en promotie in Maastricht kwam Jeroen terecht in Leeuwarden waar hij al in een vroeg stadium in zijn carrière werd gegrepen door laparoscopische colonchirurgie. Naast de patiëntenzorg werd in dit kader samen met het UMCG een fellowship Minimaal Invasieve chirurgie gestart en het Leeuwarden Institute of Minimal Invasive Surgery opgericht. Ook in Amsterdam blijft Jeroen zich bezighouden met het uitbouwen van de laparoscopie en training van vaardigheden, met name simulatie onderwijs.

Hoogleraar Innovatieve Chirurgie
Sinds 2016 is Jeroen hoogleraar Innovatieve chirurgie aan de Radboud Universiteit en afdelingshoofd Operatiekamers van het RadboudUMC. Zijn doel: het OK-complex een therapeutisch interventiecentrum te maken, waar technologische innovatie en wetenschappelijk onderzoek worden samengebracht.

Duurzame zorgprofessional van het jaar 2019
In 2019 werd Jeroen uitgeroepen tot meest duurzame zorgprofessional van het jaar voor zijn inspanningen voor het verduurzamen van de zorg in het Radboudumc in Nijmegen. Hij won de prijs met ‘De Groene OK’, een initiatief om de processen op de OK in brede zin te verduurzamen met de ambitie: “Het Radboudumc heeft de groenste OK in 2022”.

Landelijk Netwerk de Groene OK
De prijs leverde hem een mooie geldprijs op om duurzaamheidsinitiatieven verder te ondersteunen en door te ontwikkelen. Dit resulteerde in september 2020 tot de officiële oprichting van het Landelijk Netwerk de Groene OK; een samenwerkingsverband van zestien wetenschappelijke en beroepsverenigingen die de zorg op de OK willen verduurzamen. Het Landelijk Netwerk stimuleert en ondersteunt individuele medisch specialisten en zorgprofessionals die werkzaam zijn op de OK om op duurzame wijze aan de slag te gaan.

Duurzaamheid op de agenda
Voorzitter Bernard Elsman sprak Jeroen toe tijdens de ondertekening van de Green Deal 3.0: “Door jouw inzet staat duurzaamheid binnen de NVvH op de agenda en tekenen we vandaag de Green Deal 3.0. Je passie en inzet voor het vergroenen van de zorg is bewonderenswaardig met wellicht als hoogtepunt de oprichting van het Landelijk Netwerk de Groene OK waarmee jullie honderden zorgprofessionals inspireren en motiveren om duurzamer te werken op het operatiecomplex.“

Een heel grote eer
De uitreiking van de Legpenning kwam als een grote verrassing. Jeroen: “Het is een mooie erkenning vanuit de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde voor alles wat je tijdens je werkzame leven hebt mogen bijdragen, daar ben ik ongelooflijk blij mee. Dat doet mij echt heel veel”.

Foto: Hans Tak