NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

01 juni 2023

Uitkomsten verkenning zorgbundels drie heelkundige aandoeningen

De afgelopen maanden heeft de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) samen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verkend of er mogelijkheden zijn voor de ontwikkeling van een zorgbundel voor een aantal heelkundige aandoeningen. Met een zorgbundel worden contractafspraken gemaakt over een integraal pakket aan zorg voor een bepaalde aandoening of patiëntengroep. In opdracht van de NZa is de verkenning uitgevoerd door SiRM.

SiRM constateert dat een zorgbundel voor de aandoening heupfractuur tot versneld ontslag naar de Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ) kan leiden. Een zorgbundel kan barrières in de bekostiging wegnemen die de realisatie van versneld ontslag op naar de GRZ op dit moment belemmeren. Voor darmkanker en etalagebenen lijkt een zorgbundel een minder passend middel.

Een belangrijke kanttekening die SiRM maakt is dat een zorgbundel voor darmkanker en etalagebenen lokaal of regionaal wèl mogelijkheden kan bieden. Bijvoorbeeld als de kansen voor verbetering van het zorgpad groter zijn dan in deze verkenning naar voren kwamen.

De NVvH onderschrijft op hoofdlijnen de conclusies van de verkenning. Het realiseren van ‘passende zorg’ is een belangrijke ambitie van de NVvH. De huidige gefragmenteerde bekostigingsstructuur staat het leveren van passende zorg op onderdelen in de weg. Een financieringssystematiek die de patiënt en uitkomsten centraal stelt, gericht is op preventie en innovatie èn domein overstijgende samenwerking mogelijk maakt, biedt kansen. Zorgbundels die lokaal of regionaal tot stand komen zijn in dezen een optie.

Informatiebijeenkomst NZa
Graag wijzen wij u nogmaals op de digitale informatiebijeenkomst over de ontwikkeling van een heelkundige zorgbundel. De NZa organiseert deze bijeenkomst die plaats op maandag 12 juni van 18:00-19:00 uur. Voor meer info: Nieuwsbericht - NVvH (heelkunde.nl)

Meer informatie