NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

19 juni 2024

Succesvolle Beleidskaderdag NVvH

Succesvolle Beleidskaderdag NVvH

Op 18 juni vond de Beleidskaderdag van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde plaats in Domus Medica, Utrecht. Het evenement, dat werd bijgewoond door leden vanuit de verschillende vakgroepen uit het land, stond in het teken van belangrijke ontwikkelingen en toekomstperspectieven binnen de chirurgie. Het diverse en uitgebreide programma bood ruimte voor inspirerende presentaties en waardevolle discussies.

Ochtendprogramma: Innovatie en Toekomst van de Chirurgie
De dag begon met een hartelijk welkom door voorzitter prof. dr. Inger Schipper, die de bijeenkomst opende met een overzicht van de belangrijkste veranderingen en ontwikkelingen binnen de chirurgie. Vervolgens belichtte prof. dr. Schelto Kruijff de cruciale rol van innovatie en duurzaamheid.

Prof. dr. Rob Tollenaar presenteerde daarna een overzicht van het Integraal Zorgakkoord en gaf een update over de huidige stand van zaken. Drs. Niki Papadopoulos sprak vervolgens over de impact van cultuur op de chirurgische praktijk en liet zien hoe ze dit in het LUMC middels micro-teaching aanpakken.

Dr. Bas Verhoeven sloot het ochtendprogramma af met een blik op de toekomst van de chirurgische opleidingen en de benodigde veranderingen in de opleiding om aan de eisen van de toekomst te kunnen voldoen.

Na een korte koffiepauze startte het eerste thema van de dag, geleid door dr. Karel Hulsewé en prof. dr. Huib Cense. De discussie draaide om het behoud van het domein van de algemene chirurgie en de kwaliteit van zorg, waarbij de balans tussen algemene en gespecialiseerde chirurgie centraal stond.

Middagprogramma: De Chirurg van de Toekomst en Preventie
Het middagprogramma begon met een presentatie over Future Surgeon, verzorgd door dr. Heleen Snijders en dr. Joris Blok. Ze spraken over intergenerationele communicatie en de noodzaak van een gezonde werk-privé balans voor de chirurgen van morgen.

Dr. Lideke van der Steeg en dr. Sanne Engelen namen de deelnemers mee in de ontwikkelingen op het gebied van preventie. Middels stellingen vond er een interactieve discussie plaats over hoe preventie een concrete en geïntegreerde rol kan spelen in de dagelijkse praktijk van chirurgen

Afsluiting: Internationale Crises en Vooruitzichten
Het slotakkoord werd verzorgd door prof. dr. Jaap Bonjer en drs. Saskia Meerhoff, die een dieper inzicht gaven in de impact van internationale crises, zoals de situatie in Oekraïne, op de gezondheidszorg. Duidelijk werd dat het voor de medische gemeenschap cruciaal is om voorbereid te zijn van de mogelijke gevolgen van de internationale instabiliteit.

Conclusie
De Beleidskaderdag 2024 van de NVvH was een groot succes, waarbij de deelnemers werden voorzien van waardevolle inzichten en de mogelijkheid kregen om van gedachten te wisselen over de toekomst van de chirurgie. Een inhoudelijke samenvatting van de dag wordt nog gedeeld met alle vakgroepen.