Nieuwe richtlijnen voor inbrengen blaaskatheter: schoon in plaats van steriel
Vanaf juli 2024 is de richtlijn voor het inbrengen van een blaaskatheter aangepast. Waar dit voorheen steriel moest gebeuren, is het nu toegestaan om de procedure op een schone manier uit te voeren.
Joost Plate (chirurg in opleiding) en Anna-Karina Nijman (verpleegkundige urologie) hebben deze verandering Radboud-breed geïmplementeerd. Ze hebben daarbij gebruikgemaakt van voorlichtingscampagnes, instructievideo’s en onderwijs op de afdelingen.
Ook de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde en de Groene OK werkgroep stimuleren deze implementatie onder de Nederlandse chirurgen. Ga met je ziekenhuis medewerkers in gesprek en verander je lokale protocol!
Minder afval, meer besparen
De overstap naar schone, niet-steriele materialen voor blaaskatheterisatie kan in het Radboudumc een jaarlijkse besparing van 2023 kg afval opleveren, wat gelijk staat aan 6712 kg CO2. Dit komt overeen met ongeveer 25 keer vliegen van Amsterdam naar Barcelona. Bovendien bespaart de nieuwe werkwijze jaarlijks zo’n € 60.000,- doordat schoon materiaal goedkoper is dan steriel materiaal.
Direct zelf aan de slag
Wil je bijdragen aan een meer duurzame zorg en meer leren over de nieuwe procedure? Bekijk dan nu de instructievideo’s:
- Eenmalige blaaskatheter man
- Eenmalige blaaskatheter vrouw
- Verblijfskatheter vrouw
- Verblijfskatheter man
Bij vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de initiatiefnemers via: blaaskatheter.heel@radboudumc.nl