NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

14 april 2022

Oud-voorzitter NVvH dr. Alexander de Mol van Otterloo Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Op vrijdag 8 april jl. nam dr. Alexander de Mol van Otterloo afscheid als chirurg in Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Tijdens het drukbezochte afscheidssymposium in de Kloosterkerk in Den Haag werd hij door burgemeester Jan van Zanen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn grote verdiensten.

Naast zijn werk heeft dr. De Mol van Otterloo als chirurg vele voortrekkers- en aanjagersrollen gehad bij belangrijke regionale en nationale zorg-, opleidings-, en beleidsvraagstukken. Zo ook als oud-voorzitter van de NVvH, waar hij van 2015 tot 2017 was hij vicevoorzitter en daarna van 2017 tot 2019 voorzitter van was. Hij heeft zich in deze periode ingezet voor de verbinding tussen de chirurgen die zich in hoog tempo superspecialiseren in deelgebieden, volgens het T-shaped model. Het maakte hem trots om onderdeel te zijn van de ‘tribe’ met chirurgen.

Tijdens het symposium stonden actuele thema’s centraal die de NVvH bezig houdt. Er waren onder meer voordrachten van de huidige voorzitter dr. Bernard Elsman over de toekomst van de heelkunde in het algemene ziekenhuis, van oud-voorzitter prof. Erik Heineman over de invloed van muziek en van prof. Jaap Hamming over het verbeteren van patiëntveiligheid. Prof Inne Borel Rinkes sprak over de betekenis van de heelkunde voor de derde wereld.