NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

07 juni 2024

Inne Borel Rinkes en Jaap Bonjer benoemd tot Erelid

Inne Borel Rinkes en Jaap Bonjer benoemd tot Erelid

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde op vrijdag 31 mei werden twee leden geëerd met een erelidmaatschap van de vereniging, als erkenning voor hun uitzonderlijke bijdragen en als rolmodel voor toekomstige generaties chirurgen.

Inne Borel Rinkes
Inne Borel Rinkes, geboren in januari 1958 in Den Haag, heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd als hoogleraar oncologische chirurgie aan het UMC Utrecht. Na zijn studie geneeskunde in Leiden en een ANIOS-periode in het Rode Kruis ziekenhuis in Den Haag, specialiseerde hij zich verder in Rotterdam. 
Een research fellowship in Boston in het Mass General resulteerde in 1993 in een proefschrift, waar hij nog datzelfde jaar de Schoenmaker prijs voor ontving. Hij werd hoogleraar in 2002 en heeft sindsdien meer dan 75 promovendi begeleid, ruim 450 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan en vele internationale voordrachten gegeven. Naast zijn medische carrière is hij ook bekend om zijn humor en muzikaliteit, waaronder zijn bijdragen aan chirurgisch cabaret. Hij was voorzitter van diverse wetenschappelijke en professionele organisaties en heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het curriculum SCHERP, de basis van het huidige competentie gerichte opleiden, een format dat wereldwijd geroemd wordt. Met zijn betrokkenheid bij projecten in landen met minder chirurgische middelen, zoals Indonesië en Siërra Leone, heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de internationale chirurgie. 

 

Jaap Bonjer
Jaap Bonjer, geboren in mei 1960 en opgegroeid in Warmond, is een chirurg met een indrukwekkende staat van dienst. Na zijn studie in Leiden, waar hij uitblonk in zowel academische als sportieve prestaties, startte hij zijn carrière in de chirurgie via een opleiding in Rotterdam, na ervaring als scheepsdokter bij de marine. Hij speelde een sleutelrol in de ontwikkeling en evaluatie van kijkoperaties, en zijn invloed reikte tot ver buiten Nederland, met een succesvolle periode in Canada als afdelingshoofd en divisievoorzitter bij Dalhousie University. Terug in Nederland in 2011, leidde hij de afdeling Heelkunde van het VUmc naar nieuwe hoogten, en zorgde hij met zijn ongekende energie voor talrijke innovaties, waaronder het opzetten van chirurgische skills centra. Als grondlegger van de Nederlandse Vereniging voor Endoscopische Chirurgie en promotor van meer dan 50 promovendi heeft hij een onuitwisbare bijdrage geleverd aan de chirurgische wetenschap. Hij was ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde tijdens de uitdagende coronajaren en lanceerde het Plan Bonjer.

 

> Bekijk alle foto's van de ALV