NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

08 mei 2023

In gesprek met de Congrescommissie: Chirurgendagen 2023 - het vertrouwde in een nieuw jasje

Op donderdag 25 en vrijdag 26 mei vinden de Chirurgendagen 2023 Heel-Kundig! plaats in het NH Koningshof in Veldhoven. Wij gingen in gesprek met het Dagelijks Bestuur van de Congrescommissie - Ivar de Bruin (voorzitter), Oddeke van Ruler (vicevoorzitter) en Marc Stevenson (VAGH-lid) - over de verwachtingen de sprekers en het programma.

Na een uitstapje naar Den Haag gaan we dit jaar weer terug naar Veldhoven. Chirurgendagen weer zoals vanouds?
Ivar: “Tijdens het lustrumjaar hebben we een uitstapje gemaakt naar het World Forum in Den Haag. Daar hebben we met de Congrescommissie de Chirurgendagen 2.0 neergezet. Voor de komende Chirurgendagen hebben we deze professionalisering doorgezet maar dan op onze vertrouwde congreslocatie.” Oddeke vult aan: “Zo maken we gebruik van een nieuwe ingang, proberen we de bezoekers nog meer te ontzorgen en willen we een nieuwe ervaring neerzetten, ondanks de vertrouwde locatie.” Sommige tradities blijven echter in stand. “De blauwe hap hoort nou eenmaal bij de Chirurgendagen in Veldhoven, dus daar kunnen we weer van genieten op de donderdagavond”, aldus Ivar.

Over tradities gesproken, het Beschuitje met het Bestuur is weer terug op de donderdag en ook staat de yearly update weer op het programma. Kunnen jullie iets meer vertellen over het programma?
Oddeke: “We openen de Chirurgendagen met Hans Rode en Karel Hulsewé. Beide sprekers hebben een uitgesproken mening over onder andere de punten uit het Integraal Zorgakkoord. Hans zal ingaan op de houdbaarheid van ons vak, hoe houden we onszelf fit en scherp en hoe houden we ons vak interessant voor de jonge generatie in een veranderend zorglandschap. Karel zal ons de visie en impact van die verandering uiteenzetten. We hebben ze daarom naast elkaar neer gezet op het podium voor een prikkelende opening”.

In de middag spreekt Henry Marsh, een vooraanstaand Engelse neurochirurg. Ivar: “Met al zijn ervaring op zowel medisch vlak, zijn werk in Oekraïne en zijn visie op het zorglandschap heeft hij echt een goed verhaal. We zijn zeer vereerd en blij dat het ons is gelukt om hem te laten spreken tijdens de Chirurgendagen.”

“Op de vrijdag hebben we een sterk programma met onder andere de vrije voordrachtensessies, yearly update vanuit de subvereniging en de Michaël Lecture, georganiseerd vanuit de NVT”, aldus Marc. “We hebben ervoor gekozen om de Chirurgendagen 2023 af te sluiten met inhoudelijke sessies georganiseerd door onze werkgroepen en commissies die zeker de moeite waard zijn om tot het einde te blijven.”

Is er tussendoor nog wel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan?
“Uiteraard zijn er voldoende mogelijkheden om met elkaar bij te praten.” aldus Ivar. “We nodigen iedereen van harte uit op de Expo waar je - naast dat je er goede koffie kunt halen - in gesprek kunt met onze partners, als aios mee kunt doen aan de NVGIC Gouwe Handjes Cup maar uiteraard ook met elkaar in gesprek kunt op de NVvH stand.” Traditioneel is op de donderdag het Cabaret (verzorgd door Regio Groningen) en het feest. 

Schrijf u nu in voor de Chirurgendagen 2023
U kunt zich nog tot en met 14 mei 23:59 uur online registreren voor de Chirurgendagen. Daarna kunt u zich alleen nog onsite tegen het hoge tarief aanmelden. Het volledige programma is te vinden op congres.heelkunde.nl/programma

Over de Congrescommissie
De Congrescommissie bestaat uit: Ivar de Bruin (voorzitter), Oddeke van Ruler (vice-voorzitter), Marc Stevenson (DB VAGH-lid), Koen Talsma (NVGIC), Ernst Schoenmaeckers (NVCO), Ramon Gorter (NVKC), Yvonne Vissers (NVvL), Jan Bernard Sintenie (NVT), Jan Willem Lardenoije (NVvV), Esmee Engelmann (VAGH), Nicole Bouvy (Bestuur), Rianne Tabak (Bureau).