NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

09 mei 2023

Tijd voor Verbinding: Laat u inspireren tijdens de Chirurgendagen!

Tijd voor Verbinding: Laat u inspireren tijdens de Chirurgendagen!

Tijd voor Verbinding heeft als doel de patiëntveiligheid in de medisch specialistische zorg in de ziekenhuizen en de zelfstandige klinieken verder te verbeteren. De netwerkorganisatie doet dat door een bottom-up beweging op gang te brengen van en tussen zorgprofessionals, instellingen voor medisch specialistische zorg en patiënten om de zorg gerelateerde schade verder terug te dringen. Het programma heeft inmiddels ook een aantal chirurgische best practices op het gebied van patiëntveiligheid in beeld gebracht. Wij gingen in gesprek met netwerkbouwers Gijs Boss en Ylonne Sensen van het programma Tijd voor Verbinding.

Het programma wordt uitgevoerd onder leiding van zes brancheorganisaties. Waarom is het tijd voor verbinding?
Gijs: “Het plateau in patiëntveiligheid is bereikt: meer vinklijstjes, protocollen en ‘quick fixes’ gaan ons niet verder brengen en maken zorgprofessionals intrinsiek niet gemotiveerd, eerder zelfs ongelukkig.” Ylonne vult aan: “Samen willen we kwalitatief goede en veilige zorg verlenen door continu te leren en te verbeteren. Het is daarom tijd om bewust in te zetten op het reflecteren op ons eigen handelen en om te leren van de dagelijkse praktijk.” Dit doet het programma door praktijkvoorbeelden en de daaruit voortvloeiende werkende principes te delen, die zorgverleners vaak al toepassen in hun dagelijks werk maar nog niet altijd met elkaar delen. Gijs: “In de praktijk zien we de behoefte om los te komen uit de waan van de dag en met elkaar tijd te maken voor een goed gesprek om samen te reflecteren op de dagelijkse praktijk. Wat gaat daarin goed, en wat zou anders of beter kunnen? Wat leren we daar dan van en hoe vertaalt zich dat weer naar het werk?”

Het programma hanteert een bottom-up aanpak? Wat houdt dit in en wie doen er mee?
“Alle ziekenhuizen in Nederland zullen een volgende stap zetten op het gebied van patiëntveiligheid.” aldus Ylonne. Zelfstandige klinieken en categorale instellingen doen op basis van relevantie mee. Ylonne vervolgt: “De bottom-up aanpak betekent in de praktijk dat we vooral mèt de zorgverleners in gesprek zijn over hun inspirerende voorbeelden, ideeën en behoeften om een volgende stap in patiëntveiligheid te zetten op een van onze thema’s.” Zorgverleners weten zelf namelijk het beste waar de knelpunten zitten, maar ook wat de beste oplossingen zijn. Gijs: “Een bottom-up aanpak betekent dat we juist déze oplossingen met elkaar delen in plaats van top-down werkwijzen op te leggen. Hierbij stimuleren we het onderling leren en brengen we zorgverleners en/of instellingen bij elkaar. Vertrouwen in de deskundigheid van professionals, verbinding en vakmanschap zijn hierin daarom essentiële elementen.” 

Er zijn heelkundige best practices op het gebied van multidisciplinaire gesprek, antistolling, en kwetsbare ouderen in beeld gebracht. Wat kan chirurgisch Nederland hiervan leren?
“In de praktijk zien we al dat instellingen van elkaar leren en daarbij ook al (onderdelen van) praktijkvoorbeelden toepassen in hun eigen lokale context om zo de zorg weer een stukje veiliger te maken”, aldus Gijs. Hij vervolgt: “Met hulp van chirurgisch Nederland kunnen we dit verder uitbreiden zodat verbeterinitiatieven voortaan steeds meer ècht van de werkvloer zullen komen in plaats van dat ze achter een bureau bedacht worden!”

Als onze leden zelf een best practice hebben, of een idee hebben voor het zetten van een volgende stap in patiëntveiligheid, hoe kunnen zij dit delen en anderen inspireren?
Ylonne: “In het overzicht van alle netwerkbouwers per ziekenhuis of instelling, kun je direct contact opnemen met de netwerkbouwer uit jouw regio.” Ze vervolgt: “Je kunt ook een bericht sturen naar info@programmatvv.nl.”

Maak tijd voor verbinding, bezoek de stand tijdens de Chirurgendagen!
Wat is uw volgende stap in patiëntveiligheid? En wat heeft u hiervoor nodig? Tijd voor Verbinding is tijdens de Chirurgendagen aanwezig op de Expo. Maak, vraag en neem tijd voor verbinding en zet de volgende stap in patiëntveiligheid. Kom naar onze stand en laat u inspireren! 
U kunt zich nog tot en met 14 mei online inschrijven voor de Chirurgendagen 2023: Heel-Kundig!

Meer informatie

Tijd voor Verbinding is een initiatief van 6 brancheorganisaties: de Federatie Medisch Specialisten (FMS), de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ),Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) en de Patiëntenfederatie Nederland)